Thursday, November 3, 2011

Ikan Singgang Pedas

Bahan-Bahan
3 keping ikan tenggiri/kerisi/merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang puteh
2 biji cili merah/2 sudu lada mesin Tun
1 inci kunyit hidup/serbuk kunyit
1 hiris lengkuas
2 keping asam keping
1 batang serai
Garam, gula dan perasa secukup rasa

Cara Menyediakan
1. Bersihkan ikan.
2. Cili padi dipotong dua.
3. Bawang puteh dan bawang merah dipotong kasar.
4. Kunyit dihiris hiris.
5. Masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk bersama ikan dan air secukupnya .
6. Rebus sehingga masak.
7. Masukkan  garam, gula dan perasa secukup rasa.

Sesuai dihidang bersama sambal belacan serta ulam ulaman

No comments:

Post a Comment