3 keping ikan tenggiri/kerisi/merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang puteh
2 biji cili merah/2 sudu lada mesin Tun
1 inci kunyit hidup/serbuk kunyit
1 inci kunyit hidup/serbuk kunyit
1 hiris lengkuas
2 keping asam keping
1 batang serai
Garam, gula dan perasa secukup rasa
Cara Menyediakan
1. Bersihkan ikan.
2. Cili padi dipotong dua.
3. Bawang puteh dan bawang merah dipotong kasar.
4. Kunyit dihiris hiris.
5. Masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk bersama ikan dan air secukupnya .
6. Rebus sehingga masak.
7. Masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa.
Sesuai dihidang bersama sambal belacan serta ulam ulaman
Cara Menyediakan
1. Bersihkan ikan.
2. Cili padi dipotong dua.
3. Bawang puteh dan bawang merah dipotong kasar.
4. Kunyit dihiris hiris.
5. Masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk bersama ikan dan air secukupnya .
6. Rebus sehingga masak.
7. Masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa.
Sesuai dihidang bersama sambal belacan serta ulam ulaman
No comments:
Post a Comment