5 ekor ikan kembong
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang puteh
1 sudu ketumbar
1 sudu ketumbar
10 biji cili padi
1/2 inci halia
1 inci kunyit
2 hiris lengkuas
1 keping asam gelugor
2 batang serai
1/2 biji kelapa
1/2 inci halia
1 inci kunyit
2 hiris lengkuas
1 keping asam gelugor
2 batang serai
1/2 biji kelapa
Garam, gula dan perasa secukup rasa
Cara Menyediakan
1. Bersihkan ikan.
2. Bawang merah, bawang puteh, ketumbar, cili padi, halia, kunyit dan lengkuas di blend.
3. Bahan yang di blend dimasak dengan santan, bersama serai, asam keping.
4. Bila mendidih masukkan ikan.
5. Masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa.
Cara Menyediakan
1. Bersihkan ikan.
2. Bawang merah, bawang puteh, ketumbar, cili padi, halia, kunyit dan lengkuas di blend.
3. Bahan yang di blend dimasak dengan santan, bersama serai, asam keping.
4. Bila mendidih masukkan ikan.
5. Masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa.
No comments:
Post a Comment