Thursday, November 18, 2010

Ayam Masak Kampung

Bahan-Bahan
1 ekor ayam (dipotong kecil)
3 camca minyak
1 batang serai (dititik)
1 biji santan kelapa (150 ml pekat, 800 ml cair)
3 biji kentang
1 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit
garam dan gula secukup rasa

Bahan2 kisar
2 biji cili hijau
1 biji cili merah
8 biji cili padi
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit
1 batang serai

Cara Penyediaan
1.     Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak
2.     Masukkan ayam dan kacau sampai air agak kering
3.     Masukkan serai, santan cair, kentang, asam gelugur, garam dan gula 
4.     Kacau sekali sekala hingga kentang hampir empuk, tuangkan santan pekat dan bubuh daun kunyit 
5.     Biarkan gelegak sekali lagi kemudian angkat dan hidangkan.

3 comments: